top of page

לקראת הכרזת הותיקן בטקס חגיגי ביום ראשון הקרוב על האפיפיור פאולוס VI כקדוש:

האם מעתה נקרא ל"כביש האפיפיור" -  "כביש האפיפיור הקדוש"?

תלוי את מי שואלים!                  

580b57fcd9996e24bc43c4bf.png
פאולוס-האמנם.jpg

הקדשת אדם לתואר 'קדוש' , SANCTUS, ובאנגלית-  SAINT, היא פעולה של הכרזה כנסייתית על הדמות כמעוררת השראה ומחוללת ניסים אחרי מותה! במהלך ההיסטוריה השתנו התנאים שבהם הוכרז אדם כקדוש ומזה מאות בשנים שהכנסייה הקתולית מאופיינת ברגולציה של הקדשת בני אדם באמצעות נהלים וחקירת הנושא בועדה מיוחדת. ההמלצה אינה בהכרח מסתיימת בהכרעה, ולעיתים "נתקעת" הדמות עם התואר "מבורך"/ BEATUS (או "מבורכת"BEATA/). 


 ג'ובאני בטיסטה אנריקו מריה מונטיני, או בקיצור: האפיפיור פאולוס ה 6 יועלה השבוע מדרגת "מבורך" ויוכרז ביום ראשון הקרוב ע"י האפיפיור פרנציסקוס - כקדוש. הוא נולד ב 1897, נבחר לאפיפיור ב 1963,  ומת בשישי באוגוסט (חג ההשתנות/ הטרנספיגורציה) 1978 . בין השנים  1922 – 1945 עבד במשרד החוץ של הותיקן והיה עוזר קרוב במיוחד לאפיפיור פיוס ה 12. לימים נהיה ארכיבישוף של מילנו ואח"כ קודם לקרדינל. עם בחירתו פתח את סבב הסיורים חובקי העולם, אשר הפכו ל"תו תקן" של אפיפיורי העולם המודרני. עליו אפשר לאמר שהיה לאפיפיור הראשון שהוא "נוסע מתמיד".  

pope map.jpg

פאולוס ה6 ביקר שש יבשות! בצהוב - הארצות בהן ביקר,  הראשונה בהן הייתה ארץ הקודש

15 שנים הנהיג פאולוס ה 6 את העולם הקתולי ועשה בדרך כמה שנויים משמעותיים, לצד גילויי שמרנות: באנציקליקה (מהמילה CYCLE - מסמך אפיפיורי שאמור "להתגלגל" בעולם ולפרסם את המסר) השניה והאחרונה שפרסם  בשנת 1968   Humanae Vitae אמר "לא" נחרץ לאמצעי מניעה. האם בכך חרץ גורלם של מליוני אנשים באפריקה שמתו מאיידס שנים ספורות אח"כ? את זה מן הסתם לא שאלו בועדה שהחליטה לתת לו את ההקדשה. 


באנציקליקה הראשונה שלו משנתו הראשונה על הכס הקדוש, כתב ששליחותו היא ליצור דיאלוג בין הכנסייה והעולם המשתנה. אלא שכבר הקדים אותו האפיפיור שהיה לפניו, יוחנן ה 23, היוזם והמבצע של הועידה העולמית החשובה ביותר בעת המודרנית – ועידת ותיקן השניה. (אפיפיור זה קודש בשנת 2014  ע"י פרנציסקוס, ובאותה ההזדמנות קודש גם האפיפיור יוחנן פאולוס השני. מיום ראשון הקרוב מנין האפיפיורים הקדושים שכיהנו במאה ה 20 יעלה לשלושה!).  בועידה זו פעלו ועדות משנה לנושאים שונים כגון תקשורת המונים, מודרניזציה של הפולחן וכמובן – שאלת היחס ליהדות, כחלק מהמפעל הפנטסטי הזה. השלכותיה של הועידה היו דרמטיות, וליהודים בעיקר מוכר המסמך "נוסטרה אטאטה" שמהווה קו פרשת מים ביחס ליהודים ושאלת אשמתם בצליבת ישוע.  בגלל מותו של יוחנן ה 23 בשלהי 1963 ובעיצומה של הועידה, אפשר היה שהועדה תנעל ותתמוסס כפי שמציע חוק הכנסייה. אבל פאולוס השישי המשיך את קיומה והפך למי שחותם על מסמכיה. לדעתי לא היה יכול לפעול אחרת, משום שהעולם שיווע לבחינה מדוקדקת של הכנסייה ולקול קורא לגבי טיבה של הכנסייה בעידן של אחרי מלחמות העולם.

יוחנן 23.jpg

האפיפיור יוחנן ה 23 חותם על פתיחת

ועידת ותיקן השניה, אוקטובר 1963  
 

יש שטענו שהיה פרוגרסיבי, כגון ברפורמות הפולחן שהנהיג, בקריאתו לפנות לכל אדם וכל קהילה ובאמונתו בדיאלוג .  בויקיפדיה באנגלית כתוב עם מי היה בדיאלוג. נחשו מי לא מופיע ברשימת הפרטנרים לדיאלוג??...

Some considered him a liberal, when he asked lay people to love not only Catholics but also schismatics, Protestants, Anglicans, the indifferent, Muslims, pagans, atheists.


מצד שני חוקרת בשם תרז אנדבורן – גושן ישבה שנים בארכיונים של הכנסייה ובדוקטוראט שפרסמה על התגבשות מסמך "נוסטרה אטאטה" (אשר רבים בארץ מכנים אותו "המסמך היהודי"), הראתה שהניסוח הפתוח והמחבק ביחס ליהודים שנכתב בשנים תחת יוחנן ה 23 שונה, קוצץ והפך הרבה פחות ידידותי בשנים תחת פאולוס ה 6.  ביקורו שך פאולוס ה 6 בינואר 1964 בארץ הקודש היה כמעט מעליב: הוא ביקר את המלך עבדאללה בארמונו בעמאן בירת ירדן, ולעומתו נאלץ הנשיא שזר להסתפק בקבלת פניו בתל מגידו (מקום ללא שום הקשר דתי, בודאי לא קתולי )! בהיותו עוזרו הנאמן ומעריצו של פיוס ה12 (אשר כנגדו טוענים שבתקופת השואה לא מחה בתקיפות נגד עוולות הנאצים ואף שיתף פעולה עם אי החזרתם של ילדים יהודים שניצלו בשואה לקרוביהם), בחר פאולוס ה 6 דווקא לדבר בשבחו של הלז בנאומו מול הנשיא שזר. את מברק ההודיה בתום האירוח מיען "לנשיא שזר, תל אביב"!
 

בארצנו הקטקנטונת הייתה התלהבות עצומה כאשר הגיע. אפילו קריקטוריסטים העוסקים בהגחכת סיטואציות נסחפו בהתלהבות (חלקם ממשפחות של ניצולי שואה).

כך צייר דוש בסיפוק כיצד האפיפיור חוזר בעצם למקום בו
התחיל הכל ועל כן הוא סוג של "חוזר בתשובה":

דוש.png

הקריקטורה האופטימית הבאה משקפת את
האמונה שמדובר פה בלחיצת יד היסטורית: 

לחיצת-יד-היסטורית.jpg

ובמקביל 'משתפכת' הקריקטורה הבאה בכותרת:
 "אחרי אלפיים שנה ליד העריסה המשותפת"!!!

עריסה משותפת.png

רצינו כל כך להאמין שהגיע שחר של יום חדש, אך זה התפוגג ולאחר שחזר לרומא

פרסם העתון 'דבר' קריקטורה על הישראלי המאוכזב:

תודה-פאולוס.jpg

ומעריב סיכם את המבצע:

מעריב.jpg

תכנית ביקורו של האפיפיור פאולוס ה 6 בינואר 1964 כללה 11 שעות בארץ הקודש שבידי מדינת ישראל, והוקפד שיחזור לישון במדינת ירדן ורק שלא בישראל... לולא היה חדר הסעודה האחרונה בידינו, כלל לא היה טורח להגיע לירושלים המערבית. מצדנו, סללנו לכבודו כביש מיוחד שיעלה את רכב השרד מגיא בן הינום אל מרומי הר ציון, והכביש זכה לכינוי "כביש האפיפיור". 

האם מעתה נקרא לו "כביש האפיפיור הקדוש"? 
תלוי את מי שואלים!!

בנדיקטוס XV 2.png

1922-1914

בנדיקטוס XV

פיוס XI.png

1939-1922

פיוס XI

unlike.png
unlike.png
unlike.png
Pope_Pius_XII1.png

1958-1938

פיוס  XII

לייק.png
לייק.png
לייק.png

1963-1959

juan_xxiii_.png

יוחנן XXIII

1978-1963

Paul_VI.png

פאולוס VI

אימוג'י.png

2004-1978

john paul ii.png

יוחנן פאולוס II

לייק.png

2013-2004

Pope Benedict XVI.png

בנדיקטוס XVI

לייק.png

2013- יבלח"א

pope francis.png
לייק.png

פרנציסקוס I

bottom of page